ESCOLA DE NATURA I ECOLOGIA URBANA


Perquè no una Escola
de Natura a Sant Adrià de Besòs?

Medi ambient és sinònim d'entorn, és a di
r: tot allò que ens envolta (medi urbà i medi natural) i les relacions que els éssers humans hi establim. La vida quotidiana en un medi urbà com el querepresenta la ciutat de Sant Adrià de Besòs provoca sovint una pèrdua del coneixement d'allò que és natural.

Per això l'educació ambiental té un caràcter transversal i una orientació clarament interdisciplinària: de la pedagogia a la climatologia, de les ciències socials a les ciències naturals,de l'experimentació a l'acció, de l'economia a la cultura popular.

Per aquests motius crec que és necessari i recomanable el projecte d'una Escola de Natura i Ecologia Urbana de Sant Adrià de Besòs. Un espai didàctic per a la divulgació del medi ambient, la natura, l’ecologia, els ecosistemes del Riu Besòs, del seu delta, de la platja, el medi urbà i la sostenibilitat.

Una proposta d’educació ambiental vinculada a una Escola de Natura i Ecologia Urbana, pot adreçar-se al conjunt de la població amb una especial atenció al públic escolar, però sense renunciar al conjunt de la ciutadania com a potencials usuaris.

L’Aula d'una Escola de Natura i Ecologia Urbana a Sant Adrià de Besòs hauria de comptar amb els recursos necessaris per, a partir de l’observació, el joc i l’experimentació desenvolupar un programa educatiu centrat en el coneixement dels ecosistemes del riu Besòs i el seu delta, de la platja i el medi urbà.

Els seus objectius podrien ser:

- Fomentar les activitats de natura, medi ambient, sostenibilitat i participatives al riu Besòs, al litoral de Sant Adrià i a la ciutat.

- Incentivar una actitud respectuosa envers la natura i el medi ambient a partir del coneixement, la sensibilització i les experiències positives.

- Divulgar i conèixer el medi del Riu Besòs i litoral i el seu entorn (fauna i flora, la pesca, medi físic, etc.).

- Fomentar la sostenibilitat com a mitjà de desenvolupament de les ciutats del segle XXI.

- Ajudar els individus a prendre consciència de l'entorn i els seus problemes (sensibilizació).

On podria ubicar-se?

Fruit de l’anàlisi de la ciutat, els diferents ecosistemes i la mobilitat funcional crec que un espai òptim seria l'àrea compresa entre la línia de ferrocarril, la platja i la desembocadura del riu Besòs. Les opcions d'ubicació son moltes, des d'edificació de nova planta fins a l'aprofitament d'espais preexistents com les Carpes de Sant Adrià, els antics habitatges dels ferroviaris, les tres xemeneies, etc...

Una bona opció podria ser la seva ubicació al Parc del Litoral, i davant de la manca d’un equipament una proposta podria ser la seva configuració a partir d’un equipament modular prefabricat. Aquesta opció permet en el futur la seva itinerància i reubicació en altres espais públics de la ciutat, les possibilitats d’ampliació, la reducció de costos en la seva formulació.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Agressió acústica i de fums de la cua de maniobres d'ADIF i Renfe Operaciones al Barri de Via Trajana

EL SEVILLANO 30 HORES DE VIATGE A LA RECERCA D'UNA OPORTUNITAT

Llibre 'Florenci Bosch i Tubau. Memòria d'un oblit'