PER L’ANUL·LACIÓ DEL JUDICI AL PRESIDENT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA LLUÍS COMPANYS



El 15 d’octubre del 2012 s’ha commemorat 72 aniversari de l’afusellament del President de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys.

Lluís Companys i Jover va ser regidor de l’Ajuntament de Barcelona, President del Parlament de Catalunya, Ministre del Govern Espanyol i President de la Generalitat de Catalunya durant la Segona República Espanyola.

El President Lluís Companys va ser arrestat a França, a l’exili, l’agost de 1940 per agents alemanys de la Gestapo, entregat a les autoritats franquistes, empresonat al Castell de Montjuïc i sotmès a un judici sumaríssim.

Lluis Companys va ser afusellat en compliment d’una sentencia dictada pel Consejo de Guerra de Oficiales Generales celebrat a Barcelona el 14 d’octubre de 1940 i en el que va ser acusat d’adhesió a la rebel·lió. Va ser el mateix General Francisco Franco qui va dictaminar que Lluís Companys i Jover fos executat a Barcelona, a través del enterado que va signar “el caudillo”.

És imperdonable que tot un President de la Generalitat de Catalunya estigui marcat per un judici dut a terme per un tribunal franquista, que tan sols buscava la seva condemna a mort. Es tracta de l'únic president escollit democràticament d’Europa mort afusellat pel Fascisme.

La Vicepresidenta del Govern de l’Estat Espanyol Mª Teresa Fernández de la Vega va prometre al 2004 que anul·laria el consell de guerra a Companys i que restabliria l’honor del que va ser afusellat al Castell de Montjuïc, el 15 d’octubre de 1940. Al 2012, ni Companys, ni tots aquells que van ser sotmesos a aquest judicis de la Dictadura han estat rehabilitats amb l’anul·lació de les seves causes.

El 13 d'octubre del 2009 es va fer a Mèxic l'acte de lliurament del document de reparació i reconeixement de la figura de Companys a la seva néta, Maria Lluïsa Gally. L'acte va ser presidit pel ministre de Justícia, Francisco Caamaño, i el conseller d’ICV Joan Saura en representació del Govern.

Crec que cal insistir en reclamar la nul·litat del judici al president Lluís Companys, afusellat el 15 d'octubre de 1940 e instar al Fiscal General de l'Estat a reclamar la revisió del judici a Companys davant del Tribunal Suprem i la subsegüent anul·lació de la sentència condemnatòria.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Agressió acústica i de fums de la cua de maniobres d'ADIF i Renfe Operaciones al Barri de Via Trajana

EL SEVILLANO 30 HORES DE VIATGE A LA RECERCA D'UNA OPORTUNITAT

Llibre 'Florenci Bosch i Tubau. Memòria d'un oblit'