VIC


Hem viscut l'intent de l'equip de Govern de l'Ajuntament de Vic format per CiU, PSC i ERC, amb el suport del grup PXC, de modificar els requisits d'empadronament per impedir que les persones immigrants en situació irregular tinguin el dret a l'empadronament igual que la resta de ciutadans .

Evidentment aquesta mesura és il·legal, ja que el dret i la obligació d'empadronament que determina l’article 15 de la Llei 7/1985 de 2 d’abril, reguladora de Bases del Règim Local, afirma que tota persona que viu a Espanya està obligada a inscriure's al padró del municipi on resideixi habitualment.

Amb aquesta actitudl'Ajuntament de Vic s’atorga unes competències que no té, ja que no pot controlar a través del Padró Municipal les situacions irregulars dels seus ciutadans, ni la vigència de la residència en el territori espanyol de cap dels seus veïns, perquè és una competència estatal.

A més a més aquests acords vulneraven valors fonamentals de no discriminació de la Constitució Espanyola i la Unió Europea i va en direcció contraria a la Decisió marc 2008/913, relativa a la lluita contra determinades formes i manifestacions de racisme i xenofòbia mitjançant el Dret Penal, i que ha de ser trasposta aquest mateix any i l'esperit del punt 6 Programa Comú per a la Integració Marc per a la integració dels nacionals de tercers països a la Unió Europea de 2005 (COM/2005/0389).

Cal dir que en el cas que haguessin entrat en vigor els canvis de criteri en l'empadronament seria una violació de la Carta de Drets Fonamentals, en concret dels seus articles 21, 34, 35 i 36.

També caldria afegir que la mesura vulnera el Pacte Nacional per la Immigració aprovat el desembre del 2008 i que personalment considero que cap democràcia pot condemnar a persones a no tenir els drets d'escolarització, de l'accés a la salut i els drets socials bàsics per a una vida digna.

És evident que el fet de deixar de registrar als habitants de facto als municipis podria causar greus problemes censals i posar en perill la convivència. És tracta d'una acció que recorda més l'apartheid que el país modern que tots i totes volem pel nostre futur. És una actitud que simplement fa seguidisme dels postulats xenòfobs que defensen grupuscles de dreta radical.

Les polítiques d'immigració han de tenir un necessària concertació i de consens social i polític d’abast nacional, no pot ser que les polítiques i els procediments siguin aïllats i diferents d’una població amb un altre. És tracta d'un tema local de possibles conseqüències nacionals. Avui és Vic, demà qualsevol municipi.

Avui ningú no pot quedar-se de braços creuats davant la postura absolutament lamentable del govern municipal de Vic, que vulnera els principis ètics d'una societat democràtica i moderna i va absolutament en contra dels drets bàsics individuals fins al punt que suposa un greu atac als Drets Humans.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Agressió acústica i de fums de la cua de maniobres d'ADIF i Renfe Operaciones al Barri de Via Trajana

EL SEVILLANO 30 HORES DE VIATGE A LA RECERCA D'UNA OPORTUNITAT

Llibre 'Florenci Bosch i Tubau. Memòria d'un oblit'