LES HIPOTEQUES




Amb l'esclat de la crisis i l'augment de l'atur, centenars de milers de famílies han arribat a situacions límits. Segons dades del Consell General del Poder Judicial, només entre 2008 i 2010 a l'Estat Espanyol es produiran més de 350.000 execucions hipotecàries.

Quan això succeeix, les famílies no només s'enfronten a la pèrdua del seu habitatge sinó també a una condemna financera de per vida: l'entitat bancària interposa una demanda i s'inicia el proces d'execució hipotecaria que finalitza amb la subhasta de l'immoble.

En el context de crisis en el que ens trobem, si la subhasta resta deserta, amb la llei vigent l'entitat bancaria s'adjudica l'habitatge pel 50% del valor de taxació i continua reclamant el pagament del deute restant, més els interessos i les costes judicials, a les persona en situació d'insolvència, mitjançant embargaments de nòmina, embargaments a avalistes, etc.

Considero inadmissible i totalment injust que en un Estat social i democràtic de dret, totes les conseqüències de la crisis recaigui sobre la part més vulnerable del contracte hipotecari i en canvi les entitats financeres, responsables de l'actual crisis, rebin ajudes milionàries sortides dels impostos sense haver d'assumir cap responsabilitat. Encara més quan moltes hipoteques disposen d'unes clàusules contractuals que beneficien de forma abusiva les entitats financeres: Sobrevaloració de la taxació, comissions abusives; contractació obligada d'assegurances, clàusules sol, etc.

Crec que ha arribat l'hora que el Govern tingui una actitud exigent davant les entitats financeres per evitar l'asfíxia econòmica que estan patint moltes persones en una situació econòmica difícil. Si una situació de crisis com la que vivim requereix sacrificis per part de tots, també llavors de les entitats financeres que continuen tenint importants beneficis any rere any .

Caldria que el Govern aprovi una regulació hipotecària que inclogui la figura de la dació en pagament, de manera que, en els casos de residència habitual i deutors de bona fe, si el banc executa l'hipoteca i es queda amb l'habitatge, el deute resti liquidat, como succeeix en altres països de la UE o en EEUU.

També s'hauria de garantir als afectats l'accés a justícia gratuïta per a poder defensar-se en els processos d'execució d'hipoteca i ampliar els criteris d'inembargabilitat, per tal de protegir les famílies amb rendes més baixes, fins a dos vegades i mitja el salari mínim interprofessional amb l'objectiu que les persones que tenen una hipoteca i no poden fer-hi front no es vegin abocades a l'exclusió social i a la pobresa.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Agressió acústica i de fums de la cua de maniobres d'ADIF i Renfe Operaciones al Barri de Via Trajana

EL SEVILLANO 30 HORES DE VIATGE A LA RECERCA D'UNA OPORTUNITAT

Llibre 'Florenci Bosch i Tubau. Memòria d'un oblit'