LA PUJADA DEL PREU DE LA LLUM




El Ministeri d'Indústria del govern de Zapatero pretén augmentar les tarifes elèctriques d'accés o peatges un 10% pels habitatges i petits comerços i un 5% per a la mitjana indústria.

Aquest increment, que no afectaria els grans consumidors (cimenteres, químiques o siderúrgies), comportaria un augment entre un 4% i 5 % en la factura de la llum de llars i petites i mitjanes empreses (Pimes). A més a més, aquesta pujada coincidiria al juliol amb l'augment de l'IVA en la factura, que passarà del 16% al 18%.

Des de fa temps estem veient com el rebut de l'electricitat està pujant de forma preocupant per sobre dels IPC anuals, la qual cosa fa que comenci a ser un veritable problema i una càrrega inassumible per a moltes famílies del nostre municipi. Aquest increment es sumarà a l'encariment en un 26% experimentat en el rebut mitjà entre juliol del 2007 i gener del 2010 que equival a sis vegades l'IPC acumulat en este període, del 4,2%. L'eventual pujada de juliol, se sumarà als increments del 2,6% aplicats a la tarifa al gener.

Aquest augment aplicat a la tarifa d'accés repercutirà sobre moltes famílies que han traspassat el seu contracte a companyies liberalitzades. El nou model de tarifes d'últim recurs (TUR), va camí de convertir-se en un preu dissuasori, en lloc de suposar un referent per a evitar preus excessius al mercat lliure.

Caldria dir però, que per les nombroses deficiències que el servei acumula i la situació econòmica que s'està vivint, ara més que mai no hi ha cap justificació perquè l'electricitat, com a element de primera necessitat, tingui l'increment que es planteja.

Ha quedat molt clar que hi ha un dèficit important d'inversions les infraestructures pel transport de les companyies elèctriques, i no parlo de la MAT, sino de les línies de mitjana i baixa tensió, quan paral·lelament la companyia Fecsa-Endesa ha fet públic que ha triplicat els seus beneficis durant el primer trimestre d’enguany respecte l’any passat, arribant a la suma de 1.535 milions d’euros.

Les principals associacions de consumidors (CECU, OCU, Facua i ACE) i la CONFAVC han mostrat la seva total oposició a la pujada de la llum proposada pel Govern a la Comissió Nacional de l'Energia (CNE) per al pròxim mes de juliol. Consideren que en un moment de crisi com l'actual aquesta mesura és del tot inacceptable per a les famílies. De portar-se a terme suposarà una nova dificultat difícil d'assumir a les economies dels més desfavorits que en els moments actuals de crisi econòmica és una part molt important de la població.

Crec que caldria reivindicar unes tarifes més progressives, que penalitzin el consum excessiu i que s'aposti de manera decidida per les energies renovables més sostenibles. Perquè davant de la propera crisis mundial que serà l'energètica ens hem de preparar.

La resposta per a mi no és l'energia nuclear, una energia que a part de ser potencialment molt perillosa produeix un residus altament contaminants i perillosos per a la salut per als quals l'únic tractament és emmagatzemar-los esperant que en el futur sapiguem que fer amb ells.

En un país de sol, vent i biomassa com el nostre estem en condicions de preparar-nos per a un futur sostenible si som capaços de lliurar-nos de la pressió dels lobbys energètics.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Agressió acústica i de fums de la cua de maniobres d'ADIF i Renfe Operaciones al Barri de Via Trajana

EL SEVILLANO 30 HORES DE VIATGE A LA RECERCA D'UNA OPORTUNITAT

Llibre 'Florenci Bosch i Tubau. Memòria d'un oblit'