PROHIBICIÓ DEL BURCA




Jo personalment estic en contra del burca, encara que tots els hem vist per la tele, a Sant Adrià de Besòs, on jo visc, no n'he vist mai cap dona amb burca ni tan sols niqab.

El PP de la meva ciutat però, vol aconseguir un grapat de vots presentant al ple la seva prohibició. Encara que no constitueix un problema social el debat del burca s'ha fet a les últimes setmanes amb un espai a l'agenda informativa i política.

Cal però relativitzar aquesta proposta de prohibició ja que és important subratllar que la polèmica ha sorgit poc abans d'un procés electoral. Un partit xenòfob va iniciar la campanya i la resta de partits conservadors, per no perdre terreny, van llençar-se a la campanya de prohibició.

El burca és un vestit que xoca amb els valors d'una societat oberta i igualitaria. El problema deriva de si s'ha de prohibir ja que estan en joc altres drets i sensibilitats. La mediació, la informació, la integració suposen una bona alternativa que no criminalitza a les dones. Malauradament, com sempre aquestes, actituts s'aprofiten d'una por a allò desconegut, diferent i surgeixen d'un discurs fàcil encara més en temps de crisi.

Molts ajuntaments ho han prohibit per raons de seguretat. ¿Cal doncs fer referència espressament al burca? Només caldria establir, de manera general, que a les instalacions públiques només es pugui accedir amb la cara descoberta, com de fet ja recull les normes d'àmbit estatal. Això inclou casc de motos, màscares, pasamontanyes, etc.

L'Estat Espanyol disposa d'una llei i un ministeri d'Igualtat i un Códi Penal que permet anar a la justícia a totet aquelles dones que se sentn agredidas per raó de génere. Si el PP, CIU i els partit xenòfobs volen protegir a les dones, caldria començar amb situacions molt més properes i exteses. Podrien exigir que l'Estat no faci aportacions a l'església que impideix el sacerdoci femení o reclamant l'eliminació de l'hàbit de les monges, que oculta les característiques físiques de la dona.

Si volem prohibir el buca caldria llavors fer-nos algunes preguntes:

1.- Tenims els arguments i capacitat jurídica per poder fer-ho?

2.- Volem encarregar a la policia local de Sant Adrià a abordar als carrers a dones?.

3.- Vulnerariem el principi de llibertat de religió, garantizat a nivell constitucional i internacional.

4.- Una dona amb burka és SEMPRE una víctima del seu marit integrista.

5.- I si hi ha aquesta coacció el problema és el Burka o la coacció?. No s'ha de condemnar a les dones que es veuen obligades a portar-ho.

6.- Mesura desprporcionada i que podría arribar a ser contraproduent. Caldria apostar per la mediació per a tractar d'abordar aquest debat.

7.- La questió ha de tratar-se de manera conjunta, implicant a les comunitats musulmanes i al Consell de la Dona, en el marc del Pacte Nacional per a la Inmigració.

8.- Pot fer més mal a les dones que poden veure's obligades a quedar-se tancades a casa.

9.- Discurs xenòfob sense cap voluntat de consens i amb l'únic objetiu de posar-se una medalla.

10.- Prohibirem també la mantilla i el vel de les dones a punt de casar-se, o determinats vestits de tribus urbanes, o el trasvestisme, la festa pagana del carnaval, o que dones que practiques pràctiques sexuals de sumisió no puguin anar vestides amb màscares, prohibirem les operacions de cirugia estètica que porten a moltes dones a imitar determinat model d'icona sexual, prohibirem a una monja que entre amb hàbit a un edifici municipal de Sant Adrià, prohibirem una processó amb penitents?

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Agressió acústica i de fums de la cua de maniobres d'ADIF i Renfe Operaciones al Barri de Via Trajana

EL SEVILLANO 30 HORES DE VIATGE A LA RECERCA D'UNA OPORTUNITAT

Llibre 'Florenci Bosch i Tubau. Memòria d'un oblit'