GRAFITS I CIUTAT




A Sant Adrià, cada vegada son més els comerços que faciliten les seves persianes com a llenç on realitzar grafits, aquesta acció està contribuint a facilitar l'accés lliure i crític a l’art, del que actualment estan exclosos els graffiters i les graffiteres. A més a més hi ha la clara voluntat de reduir el nombre de pintades als carrers a l'hora que sens dubte els comerços guanyen en singularitat i els carrers s'omplen de colors vius i missatges.

En aquest sentit, accions com el concurs de grafits que va organitzar a Sant Adrià fa uns mesos el Joves d'Iniciativa per Catalunya Verds, on els premis eren precisament disposar d'una reixa de comerç lliure on fer un grafit, està contribuint a que aquest moviment artístic cada cop més ompli el paisatge urbà. Una mostra del resultat d'aquest tipus d'accions seria la reixa del Centre Caní de Sant Adrià.

Parlem aquí de grafits artístics, veritables obres d'art, allunyats de les simples taques (tags) on només apareix la signatura de l'autor i tant contribueixen a omplir de soroll visual les nostres ciutats i que no son més que una altra mostra de l'incivisme imperant.

El fet que ciutadans o entitats veïnals, que disposen de reixes o murs privats, cedeixin espais per a la lliure expressió d’aquests artistes urbans ens permet fugir de les formes estandarditzades dels carrers, decorats homogèniament o de les façanes degradades, i aconseguim uns carres vius, que parlen dels problemes i les il·lusions dels seus veïns i veïnes. És sens dubte una forma de democratitzar l’art, allunyant-lo dels càlculs de rendibilitat, i posant-lo al servei de la inclusió social als nostres barris.

A partir d'ara, a Sant Adrià, podrem endinsar-nos en aquest art urbà, que lluny de ser pur vandalisme, és sovint d’una qualitat sorprenent, i que fa de la ciutat una veritable galeria d'art a l'aire lliure. A banda s'està contribuint al foment de les relacions intergeneracionals i entre grups socials, facilitant la superació de les reticències mútues que es basen en el desconeixement i els estereotips.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Agressió acústica i de fums de la cua de maniobres d'ADIF i Renfe Operaciones al Barri de Via Trajana

EL SEVILLANO 30 HORES DE VIATGE A LA RECERCA D'UNA OPORTUNITAT

Llibre 'Florenci Bosch i Tubau. Memòria d'un oblit'