29 DE SETEMBRE VAGA GENERAL

El Govern de socialista de Zapatero ha aprovat un decret de reforma laboral que abarateix els costos d'acomiadament com a resposta a un mercat de treball ja excessivament flexible, precari i amb facilitat per l'acomiadament. És evident que el govern ha prioritzat els interessos dels mercats i ha sucumbit davant les recomanacions d'institucions financeres internacionals, oblidant les prioritats polítiques reals per a la sortida de la crisis.

Personalment crec que hi ha una reforma molt més urgent com és una profunda reforma del sistema financer, especialment en allò vinculat a l'accés al crèdit i les relacions entre consumidors/usuaris dels serveis i les entitats financeres. Aquesta reforma donaria resposta al col·lapse del sistema financer i la manca de liquiditat que ha estat una de les principals causes de la destrucció massiva d'ocupació. A més de que amb aquestes reformes s'actuaria sobre el causants de la crisis no pas sobre el que la pateixen en major mesura.

Per altra banda, cal dir que hi ha marge per a la reforma del mercat laboral, introduint elements que redueixin la temporalitat, cosa que milloraria les condicions salarials i laborals. Aquesta opció repercutiria també positivament a la productivitat i l'eficiència, per una menor rotació del personal. L'elevada temporalitat fomenta la precarietat i impedeix la formació dels treballadors. És reflex d'un model de relacions laborals en que el capital humà no es important. Tot això va en la línia contraria de les necessitats d'un model productiu de qualitat.
Zapatero amb aquesta reforma laboral s'apropa als interessos de la patronal i de les polítiques lliberals, quant la prioritat és crear nous llocs de treball per als 4 milions de persones que estan a l’atur no abaratir l’acomiadament. Abaratint l'acomiadament no s'acaba amb la temporalitat ni es fomenta l'ocupació, sinó que es perjudica l'economia i els treballadors i treballadores.

Definitivament és injustificat que els treballadors i treballadores paguin la major part de la crisis. Hi ha mesures alternatives com lluitar contra la inestabilitat i temporalitat incrementant les cotitzacions empresarials per desocupació i a la Seguretat social per als contractes temporals, a la vegada que es redueixen les cotitzacions empresarials als contractes de caràcter indefinit i millorar l'eficàcia dels serveis públics d'ocupació, dotant de més recursos a les polítiques actives d'ocupació i la constitució d'una vertadera xarxa pública coordinada de serveis d'orientació laboral i intermediació.

Per la reforma laboral, per la pujada de l'IVA, per la reducció de salaris i la congelació de les pensions, perquè ens amenacen amb el copagament sanitari, l'endarreriment de l'edat de jubilació i l'ampliació dels anys per al càlcul de les pensions,... per tot això cal que el dia 29 de setembre tots i totes secundem la VAGA GENERAL i sortim al carrer per demanar una sortida sostenible i solidaria de la crisis. Perquè paguin la crisis els que l'han provocada i no els més dèbils.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Agressió acústica i de fums de la cua de maniobres d'ADIF i Renfe Operaciones al Barri de Via Trajana

EL SEVILLANO 30 HORES DE VIATGE A LA RECERCA D'UNA OPORTUNITAT

Llibre 'Florenci Bosch i Tubau. Memòria d'un oblit'