CRISIS I XENOFÒBIA CONTRA EL POBLE GITANO




Els fets que han portat al govern de Sarkozy a deportar persones d'ètnia romí al seu país d'origen o les accions contra el poble gitano del govern Italià de Berlusconi són un reflex més de l'actual situació econòmica que de manera general està afectant a Europa, i que està provocant conseqüències socials i econòmiques a la ciutadania. El Poble Gitano, a més a més de patir aquesta conjuntura, probablement com a factor determinant encara que no únic, està patint una nova onada de xenofòbia.

La política de deportacions de Sarkozy contradiu el Tractat de la Unió Europea, que demana respecte per a totes les minories i ètnies. La Unió es fonamenta en els valors de respecte de la dignitat humana, llibertat, democràcia, igualtat, Estat de Dret i respecte dels drets humans, inclosos els drets de les persones pertanyents a minories (Tractat de la Unió Europea art. 2), qüestions que el govern galestà clarament transgredint.

Amb aquestes accions el govern de Sarkozy ens retorna a l'època de persecució cap aquesta ètnia a més a més d'esdevenir una mesura inútil davant la problemàtica i davant el fet que el romanesos i búlgars tenen dret a entrar a França sense visat. Es tracta d'actituds que només fomenten l'estigmatització del poble romí en una retòrica sobre criminalitat que només serveix per a reforçar prejudicis i percepcions discriminatòries contra un grup discriminat ja a la UE"

El Comitè per a l'Eliminació de la Discriminació Racial (CERD) de las Nacions Unides ha amonestat a París per les expulsions massives de gitanos -"sense el seu consentiment lliure, sencer i informat"- i pel projecte de privar de la nacionalitat francesa a aquells ciutadans d'origen estranger que hagin comes determinats delictes.

El CERD ha fet una crida concreta al Govern francès a evitar, d'hora endavant, les expulsions "massives" de roms, a la vegada que va expressar la seva preocupació pels discursos polítics discriminatoris. Paral·lelament, el comitè va decidir obrir un procediment d'alerta sobre aquesta qüestió dirigida a les institucions europees.

A Catalunya l'actitud del Partit Popular i altres formacions d'ultradreta actuen amb irresponsabilitat quan utilitzen de manera la immigració com a instrument populista i electoralista. Posant en perill la convivència i el model d'integració català que cerca l'atenció a les persones en funció del seu perfil de necessitats, no del seu origen o de la seva raça.

Vull expressar la condemna a les expulsions de gitanos romanesos que ha dut a terme el govern francès i denunciar que es “deporti” un grup sencer quan és una sola persona la que ha pogut violar una llei.

M'agradaria que el nostre ajuntament , com a municipi on hi ha una comunitat gitana molt àmplia, demani les explicacions necessàries a l'ambaixador francès per un comportament i una actitud políticament inoportuna, socialment rebutjable, jurídicament transgressora de l'ordenament jurídic europeu i sobretot humanament inadmissible.

Personalment dono tot el meu suport a les mesures del col·lectiu gitano per portar el govern francès davant del Tribunal d'Estrasburg.

Vull aprofitar per defensar aquest col·lectiu davant declaracions de contingut xenòfob i populistes com les del regidor del Partit Popular, Xavier Garcia Albiol a Badalona o de les reclamacions d'expulsió de persones que viuen en assentaments al districte de Sant Martí, que són majoritàriament ciutadans de nacionalitat europea o espanyola en situació de vulnerabilitat social, que fa el Sr. Alberto Fernández.

M'agradaria, finalment, instar a totes les administracions a intensificar les tasques de treball social amb l'objectiu de traçar itineraris que condueixin a la fomentar la inserció sòcio-laboral, l'escolarització dels infants, l'educació en el lleure, l'atenció social i sanitària o la creació de dinàmiques de grup amb les dones o en el camp laboral dels integrants d'assentaments temporals.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Agressió acústica i de fums de la cua de maniobres d'ADIF i Renfe Operaciones al Barri de Via Trajana

EL SEVILLANO 30 HORES DE VIATGE A LA RECERCA D'UNA OPORTUNITAT

Llibre 'Florenci Bosch i Tubau. Memòria d'un oblit'