EL FRANQUISME PERVIU A SANT ADRIÀ



Un recent cens realitzat pel Memorial Democràtic ens ha descobert que als carrers de la nostra ciutat encara podem trobar-nos amb 26 símbols franquistes. Tots ells són les famoses plaques d'habitatge.

Aquesta empremta de la dictadura a la nostra ciutat en plena època democràtica suposa cert anacronisme. Em resulta com a mínim estrany que 35 anys després encara s'honorin símbols d'ideologia feixista, amb representació de la icona del jou i les fletxes, a l'espai públic de la meva ciutat.


En el cas de Sant Adrià, amb les seves plaques d'habitatge, crec que no estaríem parlant d'un patrimoni cultural que cal preservar i senyalitzar en pos de la memòria històrica. Més aviat seria partidari de la seva retirada, encara més quan la Generalitat a través del Memorial Democràtic i Adigsa (Departament de Medi Ambient i Habitatge) ajuda les comunitats de propietaris que volen retirar gratuïtament les seves plaques d’habitatge amb el jou i les fletxes o altres símbols franquistes (a través d’Adigsa ja s’han retirat més de 2.800 plaques des de 2005). Qualsevol comunitat de propietaris que vulgui substituir la placa només ho ha de demanar a través de l'Ajuntament. Aquestes a més poden conservar-se com a fons històric.


Sant Adrià ha fet, però, una tasca molt interessant en el camp de la recuperació de la memòria històrica. Un bon exemple seria la recuperació del refugi antiaeri de la Placeta Macià o la senyalització del Camp de la Bota. Crec que cal continuar aquesta tasca i igual que soc partidari de retirar les plaques d'habitatge, també soc partidari de documentar, conservar, posar en valor i senyalitzar elements patrimonials prou importants i singulars com les defenses piramidals i altres elements militars que es conserven a la platja de Sant Adrià.




Aquest elements a punt de desaparèixer oblidades són defenses pensades per protegir de suposats atacs vinguts del mar l'objectiu estratègic que representava la central tèrmica de les 3 Xemeneies.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Agressió acústica i de fums de la cua de maniobres d'ADIF i Renfe Operaciones al Barri de Via Trajana

EL SEVILLANO 30 HORES DE VIATGE A LA RECERCA D'UNA OPORTUNITAT

Llibre 'Florenci Bosch i Tubau. Memòria d'un oblit'