L'Arc de Sant Adrià



El Convent del Carme, situat a l’actual carrer del Carme, fundat l’any 1292 pels monjos carmelitans calçats ja havia patit el 1714 els efectes de la guerra de successió. Desprès amb l’arribada dels soldats napoleònics l’any 1808, l’edifici fou ocupat per les tropes franceses i els membres de la comunitat carmelitana foren explulsats. En tornar-hi el 1814, es van trobar el convent saquejat i el 1823 amb la desamortització l’església fou transformada en parròquia i el convent en una caserna.



En Juliol de l’any 1835, els liberals barcelonins provinents de la plaça de braus del Torín de la Barceloneta es dedicaven escampar-se per la ciutat amb la intenció d’incendiar els convents, el van calar foc. Després de tota aquesta història de decadència, el convent del Carme va tornar a tenir un paper preponderant a partir de l’any 1842, quan definitivament es va tancar la Universitat de Cervera i es va retornar oficialment la Universitat a la ciutat de Barcelona.L’edifici del Carme ha albergava un any abans les facultats de teologia i cànons i lleis. Entre el 1868 i el 1893 Elies Rogent va realitzar les obres del nou edifici de la Plaça Universitat. La nova seu s’inaugurà el 1874, tot i que ja s’hi impartien tots els estudis tres anys abans. Després d’això, sense tenir ja cap funció universitària, el convent fou enderrocat, de la mateixa manera que el veí convent d’Elisabets ho fou sis anys més tard. L’àrea ocupada pels antics convents del Carme i Elisabets, seguint l’eix dels carrers Pintor Fortuny, Doctor Dou, Carme i Àngels, fou ocupada per un conjunt d’edificis de dues a cinc plantes que pretenien ser un eixample dins la ciutat, competint amb l’eixample que s’estava construint fora el que havien estat les muralles. Per fer els fonaments dels nous edificis es va reaprofitar bona part de la pedra dels dos convents enderrocats.



Però encara queden restes d’aquest convent. Sorprenentment, la portalada que donava al Carrer del Carme és ara a Sant Adrià del Besòs. Maria Consol Moragas, una senyora de casa bona, la va adquirir i la va tenir als terrenys d’un de Can Serra (actual Museu de la Immigració) Fins que el 1991, que amb la construcció de la ronda, es desplaça altre cop pedra per perdra fins la rotonda on finalitza el Carrer Guipúscoa de Barcelona i comença el carrer Tibidabo de Sant Adrià del Besòs. Altres restes del convent també es poden trobar al Museu Santacana de Mataró i al MNAC.

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Agressió acústica i de fums de la cua de maniobres d'ADIF i Renfe Operaciones al Barri de Via Trajana

EL SEVILLANO 30 HORES DE VIATGE A LA RECERCA D'UNA OPORTUNITAT

Llibre 'Florenci Bosch i Tubau. Memòria d'un oblit'