LES RETALLADES DE CIU POSEN EN PERILL EL RIU BESÒS




L'expresident del Consorci per la Defensa de la Conca del Riu Besòs, José Orive, ha anunciat que les catorze depuradores de la conca haurien de deixar de funcionar aquest desembre si l'Agència Catalana de l'Aigua no satisfeia els 10 milions d'€ de deute que s'han acumulat des de l'entrada en el govern de la Generalitat de CIU.

Actualment, el Consorci per la Defensa de la Conca del riu Besós s'encarrega del manteniment i la depuració de l'aigua de la conca del Besòs i gestiona 14 depuradores.

Les funcions de l'ACA ha estat engegar projectes amb perspectiva de futur. Un dels més importants en el nostre àmbit va ser desenvolupar el Pla de Sanejament de Catalunya: això és, tirar endavant les infraestructures necessàries per depurar les aigües brutes i aconseguir que el riu Besòs deixes de ser una claveguera a cel obert.

L'ACA va ser constituïda per un Govern de CiU fusionant tots els organismes que tenien tasques relacionades amb el subministrament i gestió de l'aigua. En el moment de la seva creació, l'Agència ja tenia un dèficit inicial de 560 milions d'euros que va assumir dels dèficits dels organismes que va absorbir. En arribar el Govern d'Esquerres l'any 2003, el dèficit de l'ACA ja era de 837 milions i actualment aquesta xifra ha augmentat. Durant el període 2000-2010 l'ACA va invertir 2900 milions d'euros en actuacions d'abastament, millora del medi i sanejament a tot Catalunya que han contribuït a millorar la qualitat i la seguretat de l'abastament d'aigua a més d'aconseguir 933 milions d'euros de Fons Europeus. Una mostra es l'elevada qualitat que actualment demostra el nostre riu com ho podem veure en el gran nombre d'espècies d'éssers vius que hi viuen o l'utilitzen com a lloc de descans o alimentació.

L'abocament d'aigua depurada, amb un índex de qualitat cada vegada més alt, al riu Besòs, ha permès la seva recuperació ecològica, la millora de la qualitat de l'aigua del mar i la regeneració del litoral. Un dels avantatges més evidents per als ciutadans és recuperar les platges per a ús lúdic i per al bany.

Si tenim en compte que la insensibilitat del govern de CIU pot provocar una desfeta important com anuncia Sergi Mingote, el nou president del Consorci per la defensa de la conca del riu Besós que preveu que el deute de l’ACA pugui arribar l’any vinent als 20 milions d’euros. Ja que es preveu una nova retallada del 17% en el pressupost per a 2012. Aquesta rebaixa se sumaria a la ja aplicada enguany del 20%, unes retallades agreujades per la demora en el pagament de les transferències que ha de fer l’ACA al consorci per fer funcionar les depuradores

Personalment crec que el govern de la generalitat hauria de mantenir la sensibilitat en l'àmbit mediambiental i reconsiderar aquestes retallades i recorda que del tractament de l'aigua se'n poden derivar responsabilitats penals.

Vull instar al Govern de la Generalitat a afrontar de manera més diligent possible els pagaments pendents al Consorci que no provoquin la contaminació del riu Besòs que amb molt esforç els adrianencs hem pogut recuperar i volem continuar gaudint.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Agressió acústica i de fums de la cua de maniobres d'ADIF i Renfe Operaciones al Barri de Via Trajana

EL SEVILLANO 30 HORES DE VIATGE A LA RECERCA D'UNA OPORTUNITAT

Llibre 'Florenci Bosch i Tubau. Memòria d'un oblit'