Reptes de futur per a Sant Adrià

Les 3 Xemeneies i la Font de la Mina un repte de futur

La crisis està afectant especialment a Sant Adrià, d'un passat on va ser un motor industrial i energètic ara els nostres polígons languideixen i la crisis del totxo lastra el desenvolupament del nostre municipi. Potser a les èpoques de vaques grasses vam preferir construir molts poliesportius en comptes de treballar per assentar les bases de l'industria del futur.

Sabíem fa anys que les 3 xemeneies per exemples es tancarien i immersos en la bombolla immobiliària vam pensar que aquesta seria suficient per solucionar-nos la urbanització del front litoral. Ara paguem aquella manca d'iniciativa.

Tenim però oportunitats i reptes que si els fem front ens poden permetre construir una indústria de futur. Parlo de la indústria cultural, si la cultura com a motor econòmic, coma motor de llocs de treball i com a motor de singularització i reconeixement.

La Font de la Mina seria un exemple, ara buida en part en fracassar (per altra banda previsible) el projecte de TVBESÒS. Tenim un equipament singular excepcional que ja els hi agradaria a molts. Hi ha més, aquest equipament cultural, es troba en el cor d'un barri on batega la cultura romaní. Un professor meu diria blanc i en ampolla... A més envoltada d'entitats de promoció de la cultura gitana, com la Fagic, el Centre Cultural Gitano, l'Arxiu de la Mina, etc.

Estem davant de l'oportunitat de crear, sense abocar recursos important perquè les infraestructures les tenim i el personal capacitat també, un Institut de Cultura Gitana amb projecció no només catalana sinó també europea. Amb centre de documentació, radio i televisió per internet, aules de formació, espais expositius, etc.

El desenvolupament del futur projecte del Mhic seria una altre de les pedres de toc angulars per a Sant Adrià. Un centre que s'ha convertit en referència en la investigació, documentació i divulgació del fenomen migratori.

Les 3 Xemeneies poden ser per la seva rotunditat, simbolisme, ubicació i espai un veritable pol d'atracció metropolità econòmic i cultural. Un espai susceptible de desenvolupar un projecte d'abast supralocal de gran qualitat vinculat al món de l'energia. Un espai que serveixi de motor cultural i econòmic vinculat amb el nou campus universitari i el polígon industrial proper.

Models hi ha milers, no m'ho he inventat jo aquestes solucions. Per si algú no ho creu només cal que constati la inversió realitzada a Ponferrada en el Museu de l'Energia o com acaba d'inaugurar-se a Sabadell un nou model on es poden emmirallar les nostres 3 xemeneies com a projecte de futur.

La Fundació Gas Natural ha inaugurat el Museu del Gas en un edifici catalogat del segle XIX on es fabricava electricitat a partir de gas. Aquest edifici, situat en cèntrica Plaça del Gas de Sabadell, té com a objectiu preservar i difondre el patrimoni històric del sector del gas i l’electricitat, així com explorar el futur de noves energies i la seva interacció amb el medi ambient.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Agressió acústica i de fums de la cua de maniobres d'ADIF i Renfe Operaciones al Barri de Via Trajana

EL SEVILLANO 30 HORES DE VIATGE A LA RECERCA D'UNA OPORTUNITAT

Llibre 'Florenci Bosch i Tubau. Memòria d'un oblit'