LES OBRES DEL NOU MERCAT MUNICIPAL PODRIEN PERMETRE REDESCOBRIR LES RESTES D'UN ANTIC REFUGI DE LA GUERRA CIVIL.

He revisat personalment la documentació existent a l'Arxiu Municipal i de la documentació conservada a l'Arxiu Municipal permet afirmar com el 6 de març de 1939 el contractista d'obres Angel Blanco Teis, amb seu al carrer Ricart 21-23, va presentar un pressupost de 4.515 pessetes per, un cop finalitzada al Guerra Civil, realitzar els treballs de reompliment de les obres de construcció de refugis.

En concret de la documentació examinada és determina la necessitat de reomplir dos grans excavacions properes al Mercat Municipal, una des del carrer Bogatell per la qual es pressuposten 663 metres cúbics de terra, del quals 442 m3 podran obtenir-se del mateix indret amb la reutilització de les terres acumulades de la pròpia construcció del refugi. Els 221 m3 restants es podran aportar dels sobrant de l'obra del refugi de la fàbrica Baurier i del refugi de la Plaça de l'Església, que simplement serà tapiat i no pas cegat. També caldran terres aportades per reomplir una segona excavació que tenia accés per l'antic carrer San Luis per la que es calculaven una necessitat de 406,50 m3 de terra més.

En canvi del refugi existent al carrer Las Cortes, realitzat amb parets de portland, també hi sobraria part de la terra acumulada fruit de la seva construcció i estava previst portar-les cap al refugi de la Placeta Macià.

Del dia 7 de febrer de 1961 tornem a trobar dades a l'Arxiu Municipal del refugi ubicat a les immediacions del Mercat Municipal, quan trobem l'informe tècnic de l'arquitecte municipal per la reparació dels desperfectes per un esvoranc produït en el Mercado de Abastos. Un esvoranc que va produir una fuita d'aigua en els serveis del mercat i va afectar les terres de reompliment realitzades l'any 1939.

Fruit d'aquest informe s'aprova un pressupost de 30.000 pessetes, quantitat màxima que a l'època permetia fer una contractació directa, per tal de realitzar les reparacions necessàries i el reforçament dels fonaments de diverses parades que s'havien vist afectades per l'esvoranc.

Ara les obres iniciades de construcció del nou Mercat Municipal a Sant Adrià poden ser l'oportunitat perfecta per documentar les restes d'aquest refugi i recuperar la memòria dels bombardejos que va patir Sant Adrià durant la Guerra Civil.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Agressió acústica i de fums de la cua de maniobres d'ADIF i Renfe Operaciones al Barri de Via Trajana

EL SEVILLANO 30 HORES DE VIATGE A LA RECERCA D'UNA OPORTUNITAT

Llibre 'Florenci Bosch i Tubau. Memòria d'un oblit'