PROPOSTA PER A UN TANATORI NO CONTAMINANT A SANT ADRIÀ



 

Entenc i comparteixo la preocupació davant la instal·lació a Sant Adrià de Besòs d’un Tanatori amb un Crematori que aporti més contaminació a Sant Adrià. De fet fa anys que vaig decidir no ser corresponsable amb l’emissió dels cicles combinats d’ENDESA i formar part de Som Energia (https://www.somenergia.coop/es/) de manera que l’equivalent a l’electricitat que consumim a l’habitatge és produïda de manera neta i ecològica sense emissions contaminants a Sant Adrià ni enlloc. Igualment reciclo o reutilitzo el 99% dels residus que produeixo per evitar que vagin a l'incineradora de Sant Adrià. També he tingut la sort de poder substituir un vehicle de més de 15 anys per un de nou infinitament més eficient i menys contaminant, ser de la Banca ética Triodos Bank que aposta per l'ecologia en les seves inversions https://www.triodos.es/es/conozca-triodos-bank/historias-de-la-banca-transparente/resultados/?projectId=167174 , o lligat al tema del tanatori de Sant Adrià jo he apostat per allò més altruista i més ecològic: donar els òrgans perquè puguin trasplantar a altres persones http://trasplantaments.gencat.cat/es/, etc.


En la societat actual els Tanatoris que ofereixen alternatives a l’inhumació són una instal·lació que cada vegada te més demanda. Jo mateix vull ser client seu. No vull que em fiquin en un nínxol esperant una resurrecció que sé que la fabulació mitològica cristiana ens ha venut com un conte de fades.

Només a Sant Adrià en 2014 van morir 311 persones. 311 famílies que s'eviten desplaçaments inútils amb un servei proper. 


Avui però és veritat que hi ha una injusta i sobre dimensionada mercantilització del procés de la mort d’un servei que en la majoria dels casos suposen un greuge econòmic injustificat. Hem fet negoci amb la mort. Hem fet de la mort un negoci aprofitant que cada vegada més volem allunyar la mort de la nostra vida, la volem amagar, quasi bé la neguem malgrat sabem que arribarà.


El Tanatori representa un equipament que prestarà un servei útil a la població, ja que es tracta d’un servei necessari que comporta incòmodes desplaçaments a altres poblacions i que avui en dia no te perquè produir afectacions a la salut, ben al contrari pot representar l’oportunitat d’obtenir contrapartides que han de permetre reduir el volum total de contaminació del municipi.


La llicència ambiental del futur Tanatori pot vincular-se a alternatives a un Crematori contaminant. HI HA ALTERNATIVES A UN TANATORI CONTAMINANT.


En primer lloc crec necessari abans de donar la llicència ambiental que hi hagi un document complert, un Informe real d’emissions que realitzaria exactament el crematori previst a Sant Adrià. (A Vilassar de Dalt el propi Ajuntament el va encarregar a una empresa especialitzada per tal que la població tingués tota la informació de manera exacta).


A banda d’aquest informe avui hi ha propostes per a que el Tanatori de Sant Adrià incorpori de manera pionera a l’Estat Espanyol alternatives a la incineració com:


-          - La Promació on mitjançant el nitrogen líquid i vibracions és transforma els cossos en pols orgànica. http://www.promessa.se/es/
transforma al difunto en un polvo aprovechable como abono para plantas (compost); - See more at: http://www.consumer.es/web/es/medio_ambiente/urbano/2013/01/07/215263.php#sthash.0yPrZ4rO.dpuf


-          - La Resomació o Hidrolísis alcalina a partir d’un dissolvent reciclable per a transformar els cossos en pols. http://www.resomation.com/



-          Més informació:





Aquest sistemes de biocremació que eliminen la necessitat del foc; són una versió accelerada de la descomposició natural, sense emissions de mercuri, amb l’ús d’un terç d’energia i destruint qualsevol malaltia [virus i bactèries] i tornant al ecosistema només els blocs orgànics.


La Promació, la Resomació redueixen substancialment els problemes d’espai en els cementiris. El seu cost pot ser lleugerament inferior a una inhumació clàssica i permeten un model d’ocupació del territori amb criteris de sostenibilitat. Amb aquesta pràctica, els familiars no han de realitzar cap tipus de manteniment. I els columbaris requereixen un manteniment mínim a més que culturalment, és més propera a criteris laics de pensament social.

Els funerals ecològics són un 20 per cent més barats que els tradicionals, amb una reducció en el preu propera als 600 euros, segons ha assenyalat el director general del Grup Mémora.

Crec però que cal ser més ambiciós i implementar altres mesures per tal d’atorgar la pertinent llicència ambiental:


-         - Implantació d’iniciatives ecològiques i solidaries com un protocol de recuperació i reciclatge dels implants i altres restes metàl·liques seguint un model similar al que a l’Estat Espanyol el grup ASV Servicios Funerarios http://www.grupoasvserviciosfunerarios.com/es/pagina/politica-de-medio-ambiente-de-grupo-asv-1/ te amb l’empresa holandesa OrthoMetals http://orthometals.com/ que treballa en una vintena de països de tot el món i que destina el beneficis obtinguts a diverses ONG.


També existeix una alternativa més tradicional com és la Certificació SFE 07:02 (Servei Funerari Ecològic) http://www.ecofuneral.es/ que va ser desenvolupada en  l'any 2013 per Fundació Terra i està destinada a empreses funeràries  que vulguin incorporar voluntàriament el vector ambiental i social en la seva activitat.


Es tracta d'una certificació de procés destinada a serveis funeraris, com un sistema d'aval que recull múltiples requeriments que ha de complir un servei fúnebre per poder considerar-se ecològic. Inclou l'avaluació ambiental, tant dels productes, com de les instal·lacions i serveis que intervenen en el funeral. És també una certificació de tercers  que persegueix avalar la coherència ecològica de tots els components que participen en un funeral, fins a la mesura que les possibilitats econò-tecnològiques del sector ho permeten.


Durant el desenvolupament dels Requisits per al Sistema de Certificació SFE 07:02, es va valorar la incorporació d'un requisit referent a sistemes de filtrat per a les instal·lacions de cremació certificades SFE que limitin les emissions de dioxines, furans i metalls pesants, -entre d'altres. Certificació SFE0702 de la Fundació Terra sobre crematoris.



    Considero com requisits incondicionals la instal·lació del sistema integral de depuració de gasos del complex i d’un monitoratge en continu dels paràmetres de treball i de les emissions de la instal·lació que podran ser supervisats “on line” pels serveis tècnics municipals en qualsevol moment. Cal recordar que la llicència ambiental depèn de l'informe municipal que hauria d’incloure necessariament la instal·lació de filtres d'última tecnologia i el mesuratge continu i que això condiciona hauria de condicionar la seva construcció.





A més a més crec que seria necessari i obligatori per obtenir la llicència ambiental:


-         -  Utilització d’urnes i taüts ecològics (de fusta certificada FSC, que certifica que han estat elaborats amb una fusta o derivats forestals obtinguts amb criteris ambientals i socials exigents i econòmicament viables, o de materials reciclats i/o biodegradables). Per exemple l'empresa RSTBOX http://www.restbox.com/index-frontpage.php fabrica taüts en cartro reciclat desde 1992 per un preu de 100 euros. Igual succedeix amb les urnes com les que proposa https://urnabios.com/


     - Crec necessari un seguit d’estudis i informes d’impacte i integració paisatgística del futur Tanatori. És un document tècnic encaminat a preveure les conseqüències sobre el paisatge de l’execució de la proposta. A partir d’aquest estudi aplicar els criteris d’integració que tinguin com a objectiu contribuir a la seva integració paisatgística.




Per a mi aquests criteris han de ser el valor mínim absolut que ha de complir el Tanatori per tal de rebre la llicència ambiental. Davant la no implementació d’aquestes propostes per part de l’empresa, jo proposaria oposar-se a la concessió de la llicència ambiental. Sí es desestimen aquestes propostes tècniques alternatives a la cremació també plantejo la possibilitat de variar el projecte per tal que finalment no inclogui un Crematori i la instal·lació únicament ofereixi els serveis de Tanatori.


A més a més caldria si és porta a terme finalment la realització del Tanatori, que els aprofitaments vagin destinats a una millora clara per a Sant Adrià:


-         -  Elaboració d'un pla de xoc amb mesures d'actuació per reduir la contaminació especialment en els dos àmbits que més afecten a Sant Adrià.


-        -  Controlar i reduir els focus de contaminació generats pels àmbits d'indústria i energia (en el nostre cas els Cicles Combinats).


-         - Reduir el focus contaminant que provoquen especialment al nostre municipi el transit rodat per la Ronda Litoral i la C31 amb la potenciació i millora del transport públic (Carril Bus C31, Interconnexió tramvia Sant Adrià amb TramBaix, inversió en Rodalies i correcció focus de contaminació a Sant Adrià), la progressiva introducció de vehicles elèctrics i híbrids i la declaració de zones de baixes emissions al voltant d'escoles i altres equipaments i d'altres mesures com l'etiquetatge dels vehicles o la fiscalitat en funció dels nivells de contaminació dels vehicles.  


-         - Barreres sonores a la C31 i la Ronda Litoral, cobriment d’un tram de la Ronda Litoral (precisament la part propera al Tanatori a l’alçada de l’Arc de Sant Adrià i Pont dels Passadors a l’NII per tal de fer un passeig de connexió entre el carrer Guipúscoa de Barcelona i el carrer Ricart de Sant Adrià).


-          - Correccions dels protocols de funcionament de la cua de maniobres de trens a Via Trajana.


-        - Implementació d’un corredor verd de vegetació d’arboreda paral·lela a la Ronda Litoral i el Riu Besòs.


-         - Correcció del desastre i despropòsit urbanístic que suposa la rotonda de l’Arc de Sant Adrià (punt negre d’accidents) i la Carretera de la Catalana que impedeix la circulació peatonal des del Barri de la catalana cap a l’arc de Sant Adrià i la manca de passeig elevat sobre el riu al marge dret a la mateixa alçada.


-         - Reducció de carrils, ampliació de voreres i inclusió carril bici a la Nacional II.


-         - Horts urbans a espaïs annex entre la Catalana i el futur Tanatori.




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Agressió acústica i de fums de la cua de maniobres d'ADIF i Renfe Operaciones al Barri de Via Trajana

EL SEVILLANO 30 HORES DE VIATGE A LA RECERCA D'UNA OPORTUNITAT

Llibre 'Florenci Bosch i Tubau. Memòria d'un oblit'