L'actual pont de la Nacional II a Sant Adrià (Pont dels Passadors) va ser construït per presoners republicans com esclaus del franquisme



Les tropes franquistes entraren a Sant Adrià de Besòs (Pla de Besòs) el 26 de gener de 1939 i van encetar una brutal i acarnissada repressió contra aquells que el seu delicte havia estat d'una manera o altra lluitar per defensar la legalitat republicana

El franquisme no es va conformar en bombardejar de manera indiscriminada la població civil de Sant Adrià durant el conflicte o convertir el Camp de la Bota en el fossar de mort de 1700 persones afusellades. Aquelles persones que van poder lliurar-se de la pena de mort commutades per llargues penes de presó van ser utilitzats com a ma d'obra forçada i esclaus a la construcció d'obres públiques amb la voluntat de castigar els enemics del règim, disposant d'una mà d'obra barata i summament dòcil.

Dels variats sistemes que va dissenyar el Règim franquista per utilitzar la mà d'obra dels presos en la construcció d'obres públiques, la que més va perdurar en el temps va ser la dels Destacamentos penales, ja que alguns es van mantenir en actiu fins a la avançada data de 1970. Els contractistes i indústries que empraven aquesta classe de mà d'obra havien d'abonar a la Prefectura del Servicio Nacional de Prisiones el salari íntegre que pel seu treball correspondria pagar al reclús, tal com si es tractés d'un obrer lliure, del qual es descomptava, 1,50 pessetes en concepte de manutenció del pres.

La gran majoria dels presos no van tenir més remei que acceptar la seva integració en el programa de redempció de penes pel treball, no només per la reducció de condemna que amb ella podien obtenir, per cada dia treballat el reu aconseguia la reducció d'un dia de la pena a la qual havia estat condemnat pel delicte de defensar la legalitat democràticament establerta a la República, sinó, principalment, per que aquest era l'únic manera de poder sustentar, encara que fos de manera miserable, a les seves famílies amb els magres asignacions enviades a les famílies.

Els primers Destacamentos Penales es van posar en marxa el 1939 i aviat el sistema arriba a la seva
màxima extensió en l'any 1943, exercici en què es va arribar a comptar amb 121 dependències arreu de l'Estat Espanyol.

És precisament l'any 1943 quan a Sant Adrià de Besòs tenim constància de com a mínim 70 presos treballant, en règim d'esclavisme i treballs forçats, per a l'empresa Cimentaciones y Obras en la construcció del actual pont sobre la Nacional II. L'obra va ser promoguda per la Dirección de Puentes y Estructuras, Dirección General de Carreteras y Caminos Vecinales del llavors Ministerio de Obras Públicas i devia reconstruir el pont que una bessossada l'any 1937 havia enderrocat. L'execució va anar a càrrec de l'empresa Cimentaciones y Obras, S.L. sent el seu projectista l'Enginyer, Carlos Fernández Casado.

A l'enginyer encarregat Vicente Rogla Altet se li va reconèixer aquesta obra com recull La Vanguàrdia del 4 de març de 1947.




També hi va participar Carlos Fernández Casado que va ser el primer enginyer que va exercir com a membre de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando.


El de Sant Adrià va ser un Destacamento de Penales que comptava amb el reforç dels estaments eclesiàstics com ho demostra que fins o tot comptava amb un mossèn. Narciso Casanovas Pujol (Taradell, 1906 – Vic,1997) va ser capellà de la presó del Poblenou (any 1939), de la presó de Sant Elies (any 1941), del Destacament Penitenciari de Sant Adrià de Besòs (any 1943), i de la presó de dones al barri barceloní de les Corts (1944-45). Posteriorment el trobem vinculat a la docència com a professor de grec en el «Milá y Fontanals», en el «Verdaguer (https://www.boe.es/boe/dias/1962/01/23/pdfs/A01030-01033.pdf) i en el tribunal de proves per al cos de mestres com a sacerdot docent en 1964. (Escuela española - Año XXIV, núm. 1215, 30 de enero de 1964)


El rector de la parròquia de Sant Adrià de Besòs, Narciso Saguer, havia demanat al bisbe de Barcelona, Gregorio Modrego, que assignés un sacerdot perquè «en esta parroquia trabajan en la construcción del Puente sobre el río Besós un notable número de reclusos que no pueden acudir al Templo Parroquial por no permitirlo las disposiciones Penitenciarias vigentes y también por las reducidas dimensiones de nuestra iglesia parroquial».


Cal dir que aquest pont va ser record de l'Estat Espanyol  de ponts viga durant anys.





Un gran temporal de pluges, en la segona meitat del mes d'octubre de 1937, causà  danys greus arreu de Catalunya i a les vies de comunicació. Les aigues s'endugueren el pont sobre el Besòs, a Sant Adrià . 

Foto del 23 d'octubre de 1937

Reproduida de: VALLÉS, EDMOND. Història gràfica de la Catalunya autònoma. La Guerra (1936-1939). Edicions 62



Gràcies a les informacions que ens ha facilitat Pere Gusi (el seu pare tenia un conegut entre els treballadors esclaus) sabem que durant els treballs els presos esclaus els feien dormir vigilats a l'edifici de sorres que veieu a la següent fotografia a la dreta durant la construcció del pont i a l'antic escorxador de Sant Adrià ubicat on avui hi ha l'edifici de l'escola de musica munucipal Benet Baïls. 










Entre d'altres presos destinats que van patir l'explotació en aquest destacament de penals tenim constància de Joaquin Miquel Montes. Joaquin Miquel va pertànyer a un grup de Joventuts Llibertaries que van protagonitzar el primer intent de lluita antifranquista quan encara hi havia fronts de guerra. El mateix 1939 un grup de joves de 15 a 23 anys (UJA-Unió de Joventuts Antifeixistes) de Santa Coloma, Sant Adrià i Badalona s'organitzaren, redactaren i distribuiren octavetes, atacaren una caserna de militars feixistes italians a Bon Pastor, atacaren reconeguts falangistes acabalats per obtenir diners i distribuir-los entre famílies republicanes que patien la repressió, etc. Aviat però van ser detingudes 28 persones i desmantellada l'organització aplicant dures penes, 5 penes de mort, de les quals una es va portar a terme sent afusellat Manual Campeny al Camp de la Bota, i els altres empresonats o enviat a camps de concentració i de treballs forçats. Joaquin Miquel Montes que havia estat un dels condemnats a mort, li van commutar per 30 anys de reclusió i va ser destinat al Destacamento de Penales de Sant Adrià per construir el Pont de la Nacional. Sabem però que per sort entre l'octubre i desembre de l'any 1943 va aconseguir escapar-se.

Però hi ha més per exemples d'adrianencs que van ser presos esclaus per exemple en el camp de concentració d'Heliopolis a Sevilla. Aquest seria un "dels primers d'Espanya" i va servir "de model a que seria l'enginyeria esclavista del franquisme". Uns 250 presoners esclaus van construir un collector d'aigües residuals per millorar una zona residencial edificada amb motiu de l'Exposició Universal de 1929. (l'Exposició Internacional que és va fer coordinadament amb Barcelona -Montjuïc-)

Presos de Sant Adrià de Besòs

José Cabero Beltrán
Àngel Martínez Carro

Altre centre amb presos de Sant Adrià van ser les Colonias Penitenciarias Militarizadas en Montijo on condemnats a 30 anys de presó trobem a

Severiano Carrasco Álvarez des del 10-06-45
José Cardona Pujol des del 10-06-45



















































Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Agressió acústica i de fums de la cua de maniobres d'ADIF i Renfe Operaciones al Barri de Via Trajana

EL SEVILLANO 30 HORES DE VIATGE A LA RECERCA D'UNA OPORTUNITAT

Llibre 'Florenci Bosch i Tubau. Memòria d'un oblit'