Montserrat Roig i la seva relació amb Sant Adrià de Besòs

És una llàstima que a Sant Adrià, mancats com anem de bones notícies, sobretot de caire cultural especialment a la nostra ciutat mai sobren, de les altres anem sobrats, no haguem aprofitat l'any 2016 Montserrat Roig per difondre l'obra inèdita amb la que va guanyar el premi Nit de Sant Adrià en 1969 a la nostra ciutat.

 

Montserrat Roig i Fransitorra (1946-1991) ha estat una de les grans escriptores catalanes de novel·les, contes, assaigs, també com a periodista va reportatges i articles periodístics i entrevistes per televisió.

Llicenciada en Filosofia i Lletres destaca com activista contra el franquisme participant a la Caputxinada en 1966 i el tancament de Montserrat en protesta per el procés de Burgos. Formar part del PSUC.

Resultado de imagen de montserrat roig es

L'autora va rebre nombrosos i importants premis per la seva obra però avui volem parlar dels seu inicis i de la seva relació amb Sant Adrià de Besòs.

Montserrat Roig guanya els seu primer premi a Veneçuela l'any 1966 on vivia Maria Rosa la seva germana. El Jocs Florals de l’Exili.

El primer premi però a casa nostra i d’important reconeixement per a l'autora és a Sant Adrià. Guanya en setembre de 1969 amb 23 anys el premi La Nit Literària de Sant Adrià. Convocat per l’Associació d’exalumnes del Col·legi Sant Gabriel.

El Jurat estarà composat per personalitats importants del món cultural català com Joan Oliver(Pere Quart), Màrius Sampere, Isabel Martínez, Josep Gual, Joan Colominas, Joan Argenté, i com a Secretari l'impulsor del premi Francesc Arnau.

El premi en 1969 estava dotat amb 25.000 pessetes per al guanyador/a en prosa (9 originals presentats) i 25.000 pessetes en poesia (30 originals presentats)

L'Oora presentada per Montserrat Roig va ser “La ciutat dels tristos destins” que guanyarà el premi en setena votació per 4 vots.

L'original no veurà la llum publicat i durant molt de temps estarà "perdut" o simplement es va traspapel·lar fins que pràcticament com una casualitat va ser dipositat en l'Arxiu Municipal de Sant Adrià poc abans de començar l'any Montserrat Roig. 

Segons la crònica del Diario de Barcelona es tracta de 7 contes en el quals descriu la vida d’uns personatges barcelonins des de la postguerra fins a la data, unitat en el protagonistes que aprofita l’autora per analitzar-hi la conducta humana.

En 1969 Montserrat Roig rep a casa la invitació a participar en el premi literari la Nit de Sant Adrià. Reuneix contes ja escrits: “Les noies” que passa a titular-se “Crònica Femenina I”, escriu “Crònica Femenina II”, hi afegeix el conte “Gris” d’una dona que viu en una situació de misèria extrema amb els seus fills, escriu “El Groc” i “El Blanc”. Inventa i redacta un altre conte “El perfum de la història” que obre el conjunt i ho tancarà “La impaciència de la falç” al qual li canvia el nom per “Aquella petita volta blava” que és la història i reflexions d’un jove universitari entre la filosofia i l’atracció d’una jove Mundeta.

La narració és perfectament datada; fou escrita entre el 24 d’abril de 1966 i el setembre del 69. Els personatge i les vivències tenen una fonda càrrega autobiogràfica. La història, fins i tot diàlegs i escenes, ressorgirà en narracions posteriors com l’univers de les dones Mundeta a la seva trilogia (“Molta roba i poc sabó”, “Ramona, adéu” i “L’hora violeta”).

Resultado de imagen de montserrat roig molta roba i poc sabo


Per saber més:

Biografia Montserrat Roig “Amb altres ulls” de Betsabé Garcia, 2016.

Biografia Montserrat Roig “El goig de viure” de Pedro Meroño, 2015.

Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Agressió acústica i de fums de la cua de maniobres d'ADIF i Renfe Operaciones al Barri de Via Trajana

EL SEVILLANO 30 HORES DE VIATGE A LA RECERCA D'UNA OPORTUNITAT

Llibre 'Florenci Bosch i Tubau. Memòria d'un oblit'